Vrijwilligers in het zonnetje: Yvonne

We willen laten zien dat we muziekliefhebbers zijn en de vrijwilligers van Gorcum Live onder de aandacht brengen. Dus ik interviewde Yvonne van den Oever, bedenker en booker van Gorcum Live (GoLive). Zonder haar had ik dit stukje nooit kunnen maken, want ze is samen met anderen de bedenker van GoLive. Yvonne stampt ons podium bij de Aanlegsteiger één keer per maand vol met bandjes uit de regio en wij gaan er met z’n allen voor zorgen, dat die avonden sfeervol en met kwaliteit gevierd kunnen worden.

We maakten een afspraak, maar van een interview kwam het niet.

Drukdrukdrukdruk.

Ze vroeg me per mail een vragenlijst op te sturen, zodat ik niet via de door mij zo geliefde parkeergarage, in haar gezellige woonkamer met uitzicht op de oude sluis van Gorinchem langs hoefde te komen om haar koffie op te drinken. Haar privé leven gaat ons ook niks aan en daar heeft ze natuurlijk groot gelijk in.

Wist ik veel, dus ik stelde de volgende super intieme vragen:

Vraag 1:
Wie ben je eigenlijk, wat heb je geleerd en wat doe je als je niet met muziek bezig bent?

Ik ben Yvonne, ook wel bekend als Yf. Geboren in Rotterdam en na veel omzwervingen al heel lang woonachtig in de mooie Gorcumse binnenstad.

Vraag 2:
Wat is jouw relatie tot muziek en wat doe je met al die bandjes en contacten?

Muziek is eigenlijk altijd al mijn hobby geweest. Muziek is altijd bij me en gaat overal mee naartoe. Helaas heb ik zelf nooit muziek leren maken maar luisteren kan ik als de beste. Veel van mijn muzikale contacten heb ik destijds opgedaan in muziekcafe Opus Four. Daar ben ik een paar jaar booker geweest. Helaas is er nu niet zoveel ruimte meer om veel te doen met alle muzikale contacten, maar daar waar mogelijkheden zijn probeer ik er wel wat mee te doen. Tevens spaar ik al heel wat jaren regio-muziek en dat is ondertussen al een aardige collectie geworden.

Vraag 3:
Waarom Gorcum Live/De Bunker? Er zijn toch genoeg andere podia in de stad en de omgeving?

Waarom Gorcum Live? Dat is vanzelf gegaan. Nadat Opus dicht ging in 2012, en er op dat moment helemaal niets meer aan muziek te doen was in de stad en er eigenlijk geen podia waren, was ik de pagina op Facebook begonnen. Eerst als een soort petitie, maar toen er eenmaal mogelijkheden kwamen, mensen wilden komen spelen en er spullen werden gedoneerd om het podium mogelijk te maken, is Gorcum Live een vereniging geworden. De rest is geschiedenis.

Vraag 4:
Heb je een idee van de toekomst, waar wil je naartoe met Gorcum Live? Wat is het perspectief?

GoLive is een vereniging en dat betekent dat alle leden een stem hebben in wat de toekomst brengt. Het blijft dus altijd spannend waar het heen gaat. Ik zou het fijn vinden als meer jongeren hun weg naar ons weten te vinden en we gezamenlijk daarmee een pad inslaan. Op dit moment ben ik (zijn wij) ons aan het oriënteren op twee nieuwe projecten, naast Bunker (regiomuziek) en Rockslag (wedstrijd), maar daar kan ik helaas nu nog niet zoveel over vertellen.

Vraag 5:
Wat is je belangrijkste levensles en hoe kom je daarbij?

Als ik die vraag ook op muziek mag betrekken… Mijn grootste les is dat samenhorigheid heel belangrijk is. Ik hoop dat onze bezoekers, muzikanten en vrijwilligers bij ons vinden dat iedereen ertoe doet, dat het niet uit maakt wie of wat je bent, maar erbij hoort omdat we iets gezamenlijks delen. Plus… de 1 kan niet zonder de ander 🙂

Dat dus namens Yvonne van den Oever.

Toffe chicky toch? Ik vind haar antwoorden heel acceptabel, maar eigenlijk ben ik nu alleen maar nieuwsgieriger geworden naar wie die Yvonne nou écht is. En naar die twee projecten waar ze niks over kan vertellen natuurlijk. Maar met zo’n booker achter de schermen gaan we nog lang genieten van live muziek met een biertje en een wijntje erbij.

Als je lid wordt van de vereniging (kost een tientje aan de deur) kan je het hele jaar gratis alle optredens bezoeken! Dat heeft Yvonne toch maar goed voor elkaar dacht ik zo.

Gorcum Live!

Omdat iedereen ertoe doet.

Door: Wico Vos

Lees meer over onze komende evenementen